9 Σεπ 2023

Χανιά: Γερμανοί στρατιωτικοί από τις ασκήσεις στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αποτίουν τιμή στους νεκρούς ναζί στο Γερμανικό ή "Κακό" Πουλί

Σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών στρατιωτικών που βρίσκονται στα Χανιά λόγω ασκήσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης επισκέφθηκε το χώρο του Γερμανικού ή Κακού Πουλιού.

Η εικόνα οπωσδήποτε προκάλεσε μεγάλη εντύπωση πρώτα και κύρια επειδή δεν ήταν ιδιωτική επίσκεψη αλλά επίσκεψη Γερμανών στρατιωτικών με τις στολές του σε ναζιστικό μνημείο τη στιγμή όπου τέτοια μνημεία δεν υπάρχουν στη Γερμανία ενώ απαγορεύεται η οποιαδήποτε απόδοση τιμής σε ναζί.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα και στη Γερμανία αλλάζουν κάτι που αποτυπώνεται και στην εκρηκτική άνοδο του ακροδεξιού AfD.

Όταν το 2017 η τότε Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας φον ντερ Λάιεν προχώρησε στη ρητή απαγόρευση του σεβασμού της Βέρμαχτ, μέλη του AfD την κατηγόρησαν ότι διαλύει την παράδοση του στρατού.

“Η υπουργός διατάζει τους υπεύθυνους πολίτες με στολή να σβήσουν μεγάλα τμήματα της γερμανικής στρατιωτικής ιστορίας”, δήλωσε ο Gerold Otten, απόστρατος αξιωματικός της Bundeswehr και βουλευτής του AfD.

“Δεν πρέπει από τη σημερινή οπτική γωνία να παρουσιάζονται όλα τα μέλη της Βέρμαχτ ως εν δυνάμει ναζιστές εγκληματίες”.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία προσπάθησε να παρουσιαστεί ως σωτήρας της Bundeswehr (γερμανικός στρατός), υποσχόμενη στη διακήρυξη του κόμματός της να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα του στρατού και να αποκαταστήσει για τους στρατιώτες:

“έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής αναγνώρισης για την ιδιαίτερη υπηρεσία τους στην πατρίδα”.

Το 2019, περίπου το 6% των μελών του κόμματος AfD ήταν στρατιώτες καριέρας, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δόθηκε τότε από το κόμμα.

Υπάρχουν περισσότεροι πρώην στρατιώτες καριέρας και τακτικοί στρατιώτες μεταξύ των μελών του AfD στην Μπούντεσταγκ από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη παράταξη – περιστάσεις που ώθησαν τη γερμανική ταμπλόιντ Bild να ρωτήσει σε ένα πρωτοσέλιδο:

“Θα γίνει η Εναλλακτική για τη Γερμανία το νέο κόμμα των στρατιωτών;“

Πλέον, το 2023, το ακροδεξιό AfD δεν είναι πια ένα περιθωριακό κόμμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση βρίσκεται στα όρια του 20%!

Η αλλαγή αυτή στη Γερμανική κοινωνία φαίνεται ότι φτάνει ως την Κρήτη και τα Χανιά με το Γερμανικό Πουλί να έρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα είτε λόγω προσπαθειών βετεράνων να αναστηλώσουν το μνημείο, αλλά και λόγω της αύξησης των επισκέψεων και της απόδοσης τιμής, πολλές φορές με χρήση ακόμη και ναζιστικής συνθηματολογίας.

agonaskritis.gr. aera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου